Aberfeldy

Destylarnia Aberfeldy

poniedziałek, Czerwiec 17th, 2013 | Autor:

Destylarnia Aberfeldy (czyt. „abe’feldi”) zastała założona w 1898 roku przez dwóch braci Dewar na południowym brzegu rzeki Tay, w miejscowości Aberfeldy z której wywodzi się nazwa destylarni. Geneza i powód założenia destylarni sięga 1805 roku kiedy narodził się John Dewar – ojciec wspomnianych wcześniej braci. W wieku 23 lat został on cieślą i przeniósł się do Perth gdzie zaczął pracować u krewnego jako handlarz wina. W 1846 roku John nieco się usamodzielnił, założył własną działalności i tym razem zaczął handlować whisky. Z uwagi na ogromną popularność blendu Dewar, która pod koniec stulecia osiągnęła pół miliona skrzynek. Synowie Johna – John Alexander i Tommy postanowili w 1898 zbudować destylarnie. Oczywiście mogli to zrobić w dowolnym miejscu jednak dwa ważne argumenty opowiadały się za Aberfeldy. Pierwszym z nich jest sentyment. Postanowili że destylarnia powstanie tuż obok miejsca urodzenia ich ojca, gdzie jako chłopiec biegał na torfowisko, aby zbierac torf na opał jako zapłatę za szkołe. Kolejnym powodem jest bliskości miejsca, w którym wcześniej już istniała destylarnia whisky – Pitilie (nazwa pochodzi od potoku Pitilie Burn, który stanowił źródło wody do produkcji whisky). Ów destylarnia była kompletną ruiną tak więc bracia Dewar postanowili że nie będą jej remontować zwłaszcza że była to zwykła stara farma przerobiona na potrzeby destylari. Tak więc zbudowali ją od podstaw. Była to dosyć nowoczesna jak na owe czasy destylarnia z układem budynków w jednym długim rzędzie, pozwalającym na dostawę jęczmienia z jednej strony i odbiór beczek z gotowym destylatem z drugiej.
Specjalnością braci Dewar było whisky typu blended z tego też ich marka słynie do dzisiaj. Aberfeldy tak jak wielu innych producentów whisky z czasem odeszło od słodowania jęczmienia na rzecz gotowego słodu jednak w dalszym ciągu wykorzystuje tradycyjne drewniane kadzie fermentacyjne, stara się też unikać wszelkich nowinek technicznych. Wykorzystywane w Aberfeldy alembiki posiadają niezwykle szerokie szyjki, przez co proces destylacji trwa tutaj do trzech razy dłużej niż w innych destylarniach. Dając czystszy i łagodniejszy destylat, na którym tak bardzo zależało braciom Dewar.




Dodaj komentarz


siedem × = 7