Auchentoshan

Destylarnia Auchentoshan

poniedziałek, Czerwiec 24th, 2013 | Autor:

Destylarnia Auchentoshan (czyt. „ochen’toszen”) powstała około 1817 roku w maleńkiej miejscowości Dalmuir, na przedmieściach Glasgow, na północnym brzegu rzeki Clyde. Jednak do produkcji whisky używa wody ze źródła na stoku pobliskiego wzgórza Kilpatrick Hill. Ponad to jako jedna z niewielu destylarni whisky Auchentoshan wykorzystuje metodę potrójnej destylacji. Zwykle whisky poddawana jest podwójnej destylacji (przez dwa sprzężone ze sobą alembiki). Jednak w Auchentoshan proces ten został wydłużony o jeszcze jeden alembiki (podobnie jak w przypadku irlandzkiej whiskey), czyli wsad trzeciej destylacji stanowi mocny przedgon z drugiej. W efekcie powstaje lekka i delikatna whisky o słodkawym charakterze i słodowo-cytrusową nutą.
Niestety oprócz tego, że przez lata destylarnia miała swoje wzloty i upadki oraz kilkakrotnie zmieniała właścicieli, nie wiele o niej wiemy… Nie mniej jednak pewne źródła podają, iż w czasie II wojny światowej, podczas intensywnego bombardowania ujścia rzeki Clyde (gdzie znajdowało się największe w Wielkiej Brytanii skupisko przemysłu, głównie portów i stoczni) zniszczeniu uległ magazyn Auchentoshan. Whisky wylewająca się prosto do Clyde stanęła w płomieniach (z uwagi na wysoka zawartość alkoholu – ok. 82% wynikającego z potrójnej destylacji) tworząc iście katastroficzny widok… Po wojnie Auchentoshan została odbudowana jednak dopiero w 1974 roku przeszła gruntowną modernizację. W 1984 roku została przejęta przez spółkę Stanley P. Morrison & Co, która później została przekształcona w Morrison Bowmore Distillers Ltd., do której należy do dnia dzisiejszego…






Dodaj komentarz


× dwa = 14