Bladnoch

Destylarnia Bladnoch

poniedziałek, Czerwiec 24th, 2013 | Autor:

Destylarnia Bladnoch została założona ok. 1818 roku przez Johna i Thomasa McClellandów niedaleko miejscowości Wigtown, nad rzeką Bladnoch od której pochodzi nazwa zakładu. Bladnoch jest najbardziej na południe wysuniętą destylarnią w Szkocji. Niegdyś produkcja whisky była tu tylko zajęciem dodatkowym, wykonywanym w okresie zimowym, kiedy nie było innych prac polowych. Niestety po dwudziestu latach egzystencji destylarnia została zamknięta, a duża część jej wyposażenia sprzedana zagranicę. W latach pięćdziesiątych XX wieku, a dokładnie w 1956 roku destylarnia Bladnoch wznowiła prace, by ponad dwadzieścia siedem lat później stać się własnością firmy Arthur Bell & Sons. Niedługo potem firma Bell… została przejęta przez koncern United Distillers (obecnie Diageo), który postanowił zamknąć destylarnię w 1993 roku. Po roku kupił ją Raymond Armstrong – dyplomowany geodeta z Belfastu, z zamiarem przekształcenia w miejsce z domkami letniskowymi, jednak z czasem z totalnego laika przerodził się w pasjonata zakochujac się w starej destylarni. Niestety na przeszkodzie stanęła mu umowa kupna-sprzedaży destylarni, zawierająca klauzulę zabraniającą mu produkcję whisky. Potężny koncern Diageo obawiał się konfliktu interesów do tego stopnia, że zanim przekazał budynki destylarni wszystko prócz alembików i kadzi zostało zniszczone bądź zabrane. Jednak Armstrongowi udało się przekonać koncern, który pozwolił mu na produkowanie 100 000 litrów whisky rocznie. W końcu w 2000 roku z alembików Bladnoch ponownie popłynęła whisky załatwiając międzyczasie wszystkie prawne kwestie i odpowiednio przebudowując destylarnię. Tak więc pozostaje nam teraz tylko czekać na perełki z „nowej” destylarni…




Dodaj komentarz


pięć × 5 =