Bowmore

Destylarnia Bowmore

czwartek, Czerwiec 20th, 2013 | Autor:

Destylarnia Bowmore (czyt. bou’mor) została założona w 1779 roku przez miejscowego kupca – Johna Simpsona (który za zgodą władz wybudował na swojej posesji aparaturę destylacyjną) nad zatoką Loch Indaal w miasteczku Bowmore. Jest to jedna z najstarszych destylarni nie tylko w Islay, ale i w całej Szkocji. Ponadto Bowmore słynie z tego, że praktycznie cały proces produkcji whisky począwszy od kiełkowania własnego słodu (ok. 40%) na oryginalnie zachowanej podłodze po napełnianie beczek gotowym destylatem odbywa się na miejscu.
Następnym właścicielem Bowmore był James Mutter – konsul Portugalii i Brazylii w Glasgow. Człowiek ten w dużym stopniu przyczynił się do rozwoju Bowmore – posiadał własny parowiec, którym sprowadzał surowce na wyspę (węgiel, jęczmień) a następnie transportował nim trunek z wyspy. W 1890 roku zakład został sprzedany prywatnej spółce Bowmore Distillery Co. Niestety w czasie II wojny światowej destylarnia przerwała produkcje whisky udostępniając budynki zakładu wojsku, które wykorzystano je jako bazę dowództwa obrony wybrzeża. W 1963 roku destylarnia stała się własnością spółki Stanleya P. Morrisona. Był to niesamowity punkt zwrotny w historii destylarni, gdyż podjęto gruntowną przebudowę całego zakładu i poczyniono szereg prac modernizacyjnych (pozostawiając jedynie wspomnianą wcześniej podłogę do słodowania jęczmienia). Niedługo potem Spółka Stanleya Morrisona przekształciła się w Morrison Bowmore Distillers Ltd., jednak w 1989 roku japoński koncern Suntory wykupił 35% akcji firmy, przez co firma Morrison Bowmore Co. (wraz z trzema destylarniami – Bowmore, Glen Garioch i Auchentoshan) stała się jego częścią. Pomimo tego że whisky nie jest zbyt torfowa (woda, którą destylarnia używa do produkcji jest wystarczająco nasycona torfem to też nie suszy się nim słodu) to z całą pewnością jest dosyć dymna jak na Islay.
Obecnie destylarnia Bowmore posiada cztery zestawy alembików, a do produkcji whisky wykorzystuje wodę pochodząca z Laggon, która przepływając przez liczne torfowiska jest nim silnie nasycona. Bowmore posiada również własne złoża torfu, który jest odpowiednio nawilżany przed rozpoczęciem suszenia słodu. Dzięki temu wydziela się więcej dymu, a whisky nabiera mocno dymny i trochę mniej torfowy charakter.






Dodaj komentarz


sześć × = 6