Cardhu

Destylarnia Cardhu

piątek, Czerwiec 21st, 2013 | Autor:

Destylarnia Cardhu (czyt. „kar’du” czyli „czarna skała”) została zarejestrowana w 1824 roku przez Johna Cumminga na wzgórzu Mannoch Hill nad rzeka Spey. Jednak historia destylarni zaczyna się znacznie wcześniej. Otóż dawniej kobiety pod nieobecność mężów musiały zajmować się domem, a niekiedy nielegalną produkcją alkoholu. Tak właśnie było w przypadku Cardhu kiedy zaraz po przejęciu farmy przez Cumminga w 1811 roku, produkcją whisky zajęła się jego żona – Helen. Była to bardzo zaradna kobieta, która dodatkowo opracowała ciekawy system ostrzegawczy… Otóż zapraszała do siebie poborców podatkowych goszcząc ich herbatą i przekąskami, po czym wymykała się na dach i wywieszała czerwoną flagę, która miała ostrzec okolicznych gorzelników i dać im czas do ukrycia aparatury.

Po śmierci Johna Cumminga w 1846 roku interes przejął jego syn Lewis i jak się niedługo potem okazało na tronie znowu „zasiadła” kobieta – Elizabeth (synowa Helen). Przebudowała ona destylarnię, a w 1893 roku sprzedała ją wieloletniemu klientowi, firmie John Walker & Sons zastrzegając na umowie stanowisko kierownicze dla syna. Jak widać to właśnie kobiety przyczyniły się do rozwoju Cardhu stąd też miano „kobiecej whisky” (kolejnym aspektem jest jej delikatność – ceniona wśród płci pięknej jak i początkujących koneserach).




Dodaj komentarz


9 − pięć =