Glenfarclas

Destylarnia Glenfarclas

poniedziałek, Lipiec 1st, 2013 | Autor:

Glenfarclas czyli „dolina zielonych traw” to destylarnia położona w regionie Speyside, trzy mile na południe od Cardhu u podnóża góry Ben Rinnes. Początki destylarni sięgają 1836 roku kiedy ówczesny właściciel Robert Hay otrzymał licencje na destylacje. Po śmierci Roberta Haya destylarnia została kupiona przez Johna Granta, który powierzył ją Johnowi Smithowi. Ten z kolei z czasem stał się właścicielem Cragganmore i ciężar prowadzenia destylarni znowu spadł na Granta, którego potomkowie (już szóste pokolenie) do teraz zarządzają zakładem czyniąc go prawdziwie niezależnym. Przez lata Glenfarclas był wręcz targany przez rynek i jego wymogi jednak pozostał wierny swoim korzeniom stając się wzorowy spadkobiercą starego stylu. Ów unikalność to przede wszystkim sposób ogrzewania alembików (przez ogień a nie parę), magazynowanie beczek w niskich budynkach, których dachy wykonane są z łupka i ziemnych klepisk, rodzaj używanych beczek czy woda, która pochodzi ze strumieni Ben Rinnes.




Dzisiaj destylarnia może się pochwalić takimi pozycjami jak:


Glenfarclas ’105′ Cask Strength to jedna z najmocniejszych produkowanych whisky (zawiera aż 60% alkoholu), która urzeka nas aromatami suszonych owoców, sherry i ciemnego toffi przechodzące w jabłka i gruszki. W smaku dość wytrawna i pikantna z silnym dębowym charakterem oraz nutą suszonych owoców, miodu i czekolady.


Glenfarclas 10 Years Old 40% to 10 letnia whisky single malt bogata kremowe aromaty sherry łączące się z orzechami, ciastem owocowym, jagodami i miąższem z pomarańczy. W smaku delikatnie pikantna, a jednocześnie słodka i lekko jęczmienna. Długi i rozgrzewający finisz z trwającym posmakiem imbiru.




Dodaj komentarz


dwa + = 8