Glenfiddich

Destylarnia Glenfiddich

poniedziałek, Lipiec 1st, 2013 | Autor:

Destylarnia Glenfiddich została założona w 1886 roku przez Williama Granta w mieście Dufftown, w regionie Speyside. Gran jako nastolatek został czeladnikiem u okolicznego szewca, jednak szybko zrozumiał, że nie jest to zajęcie dla niego. Wkrótce przeniósł się do gorzelni Mortlach, w której stopniowo poznawał sekrety wytwarzania whisky i zaczął snuć marzenia o własnej destylarni. Nie było to jednak łatwe, gdyż Grant miał na utrzymaniu liczną rodzinę – żonę i dziewięcioro dzieci. Oszczędzał więc każdego pensa i czekał na swoją szansę. Ta pojawiła się w momencie, gdy pewien ksiądz pokazał mu źródło miękkiej wody Robbie Dubh na Wzgórzach Conval oraz gdy nadarzyła się okazja do zakupu starych alembików i wyposażenia z Cardhu.
W 1886 roku Granta było już stać na wydzierżawienie ziemi, a w budowie destylarni kamień po kamieniu pomogła mu między innymi liczna rodzina. Rok później miał już swoją upragniona firmę William Grant & Sons, a w gorzelni wydestylowano 223 galony alkoholu. Interes nieustannie kwitł. Dzięki wielkiemu pożarowi który miał miejsce w Glenlivet oraz współpracy z Williamem Williamsem Grants mógł sobie pozwolić na kupno kolejnej destylarni – Balvenie. Z czasem postanowił się usamodzielnić, tak więc destylat z Glenfiddich był wykorzystywany do produkcji blendów – Grant’s (również w popularnej wersji Family Reserve), jak i luksusowej 12-letniej. W 1923 roku William Grant przekazał „pałeczkę” potomkom, którzy do dnia dzisiejszego są właścicielami Glenfiddich czyniąc go największym rodzinnym przedsiębiorstwem whisky na świecie.
Nazwa Glenfiddich pochodzi od słowa „glen” oznaczającego dolinę oraz od rzeki Fiddich, przepływającej nieopodal. Tak więc Glenfiddich to dolina rzeki Fiddich. Z kolei „fiadh”, od którego wziął się Fiddich, oznacza w języku szkockim jelenia. Stąd nazwa Glenfiddich często bywa tłumaczona jako „dolina jeleni”.
Rodzina Grant’sów ambitnie rozwijając interes postanowiła nieco wyróżnić swój produkt nie tylko pod względem smaku (który i tak był już wyjątkowy) co pod względem „oprawy”. Tak więc w 1957 wprowadzili i opatentowali trójkątny kształt butelki projektu Hansa Schlegera, który używa się po dziś dzień wraz z wizerunkiem jelenia na etykiecie.
W 1963 roku nastąpił ważny przełom w szkockiej whisky, gdy Grant wypuścił pierwszą whisky single malt przełamując zdominowany rynek blendów. A a sześć lat później stał się pierwszą destylarnią otwartą dla zwiedzających. Firma została liderem whisky słodowej oraz głównym ekporterem za co otrzymała odznaczenie nadane przez królowe Elżbietę. Pomimo tego że Glenfiddich zrezygnował z wytwarzania własnego słodu (kupuje gotowy) to posiada własny zakład bednarski oraz jako jeden z niewielu butelkuje whisky na miejscu. Na chwile obecną jest to najlepiej sprzedająca się whisky single malt na świecie.






Dodaj komentarz


3 − = zero