Glenkinchie

Destylarnia Glenkinchie

poniedziałek, Czerwiec 24th, 2013 | Autor:

Destylarnia Glenkinchie (czyt. „glen’kinchi”) została założona w 1825 roku przez braci Johna i Georga Ratesów na ziemi należącej uprzednio do rodziny deQuincey (od której wziął się drugi człon nazwy „Kinchie”). Destylarnia mieści się w miejscowości Pentaicland, niedaleko Edynburga pośród pól i łąk, tak więc od zawsze jęczmienia było pod dostatkiem. Niestety bracia John i Georg nie byli zbyt dobrymi biznesmenami przez co niedługo po otwarciu destylarnia zbankrutowała, a dwadzieścia lat później służyła już tylko jako obory czy warsztaty stolarskie.
W latach osiemdziesiątych XIX wieku Glenkinchie została zakupiona przez konsorcjum zajmujące się handlem whisky. Powodem tej inwestycji było zapotrzebowanie na budynki znajdujące się niedaleko Edynburga, w których można byłoby zająć się zestawianiem blendów. Produkcję whisky w Glenkinchie wznowiono dopiero na początku XX wieku, a bliskość stolicy pozwoliła jej odegrać istotną rolę w tworzeniu pierwszego zrzeszenia w Lowlands zwanego „Scottish Malt Distillers”. Destylat z Glenkinchie jak większość w owym czasie był wykorzystywany wyłącznie jako składnik blendów. Po II wojnie światowej, która przyniosła liczne zniszczenia, destylarnia została odbudowana i zmodernizowana. Nie podjęto jednak ponownie procesu słodowania jęczmienia na terenie destylarni. Budynki, które kiedyś służyły temu celowi, zostały przeznaczone na muzeum whisky, w którym do dnia dzisiejszego można podziwiać np. makietę destylarni z ok. 1920 roku. Glenkinchie w wersji single malt whisky pojawiła się dopiero w latach osiemdziesiątych. Ogółem destylarnia była raczej mało znana, jednak włączenie jej do gamy sześciu Classic Malts of Scotland przygotowanych przez Diageo (obecnego właściciela destylarni) pozwoliło jej zaistnieć na światowym rynku.




Dodaj komentarz


9 + = siedemnaście