Jura

Destylarnia Jura

poniedziałek, Czerwiec 24th, 2013 | Autor:

Destylarnia Jura (czyt. dżura) powstała w 1810 roku na wyspie o tej samej nazwie na położonej w wewnętrznym paśmie Hebrydów (niedaleko Islay). Jednak są dowody na to, że produkcją whisky zajmowano się tu już w XVI wieku. Pomimo tego że zakład został założony przez Archibalda Campbella to właścicieli było co najmniej dwóch. Przez co toczył się między nimi spór w kwestii praw własności , który ciągną się przez dosyć długi czas przechodząc na ich spadkobierców by wreszcie w 1901 roku doprowadzić bo zamknięcia destylarni.
Ponad sześćdziesiąt lat później firma Scottish & Newcastle Breweries (znana z produkcji piwa) postanowiła że wskrzesi prawie zapomniana już Jure. W dość krótkim czasie wyremontowano praktycznie całą destylarnie pozostawiając jedynie część oryginalnych murów. W 1963 roku wznowiono produkcje whisky, a już rok później na rynek wprowadzono pierwszą edycję whisky single malt. W 2004 roku zakład został przejęty przez Whyte and Mackay, jednak już trzy lata później przeszedł w rece United Spirits Limited.
Mimo iż bliskim sąsiadem Jury jest Islay to w niczym nie przypomina whisky z tego regionu. To raczej łagodna, pozbawiona aromatów jodu, soli czy wodorostów whisky. Wyczujemy w niej za to delikatne ślady torfu pochodzącego z wody wykorzystywanej do produkcji (źródło: Bhaille Mharghaidh). Ciekawostką jest że Jura to prawdziwa kraina jeleni gdyż na jednego mieszkańca przypada aż 30 kopytnych przyjacieli. Ponadto często nazywana jest pojedynczą wyspą – jedna droga, jedna wioska, jedna whisky…






Dodaj komentarz


+ 2 = osiem