Knockando

Destylarnia Knockando

wtorek, Czerwiec 18th, 2013 | Autor:

Destylarnia Knockando (czyt. „nokando” czyli czarne wzgórze od „Cnoc-An-Dhu”) została założona w 1898 roku przez Iana Thompsona. Zakład znajduje się obok dawnej linii kolejowej Strathspey nieopodal Tamdhu i Cardhu. O ile większość destylarni powstawała w raczej trudniej dostępnych miejscach z uwagi na nielegalną produkcje, o tyle Knockando stoi sobie dumnie i czytelnie dla oka wśród niewielkich wzgórz na lewym brzegu rzeki Spey . Bliskość wybudowanej kilka lat wcześniej linii kolejowej znacząco przyczyniła się do rozwoju destylarni z uwagi na zapewnienie możliwości transportu whisky, a także jęczmienia do jej produkcji. Niestety przez lata, aż do końca II wojny światowej Knockando przechodziła liczne wzloty i upadki. Jednak po zniesieniu restrykcji związanych z niedoborem jęczmienia, destylarnia została gruntownie zmodernizowana i rozbudowana. Przez długi czas była własnością koncernu IDV jako składnik do sporządzania blendów (w tym głównie J&B). Jednak dzisiaj należy do United Distillers i niestety nie jest otwarta dla zwiedzających. Ciekawostka jest fakt, że Knockando zazwyczaj nie podaje na etykiecie wieku whisky (wyjątkiem są niektóre kraje w których wymaga tego marketing) a jedynie rok jej destylacji i butelkowania. Wychodzi z założenia że whisky butelkuje się wtedy, kiedy osiąga ona optymalną dojrzałość…




Dodaj komentarz


9 + = siedemnaście