Knockdhu - anCnoc

Destylarnia Knockdhu – anCnoc

poniedziałek, Czerwiec 17th, 2013 | Autor:

Destylarnia Knockdhu (dzisiaj zwana anCnoc czyt. „an’knok” czyli „wzgórze”) początki destylarni sięgają 1892 roku kiedy przedsiębiorca John Morrison kupił ziemie wokół której było sporo torfu i jęczmienia. Źródło czystej wody i okoliczna linia kolejowa skłoniły Johna do podjęcia współpracy z DCL (obecnie Diageo) i wybudowania destylarni. Dzięki czemu rok później, w październiku ruszyła produkcja. Pisząc ten artykuł miałem mały dylemat z przyporządkowaniem do regionu ponieważ destylarnia mieści się niedaleko granicy ze Speyside we wschodnim Highland. Zgodnie z tą administracyjną „kreską” anCnoc produkuje whisky z Highland chociaż jej styl wyraźnie wskazuje na Speyside… Ktoś kiedyś nawet powiedział, że jest bardziej Speyside niż większość whisky z tego regionu. Przez długie lata Knockdhu była jedynie składnikiem blendu aż do 1983 kiedy została zamknięta. Pięć lat później nowym właścicielem została grupa Inver House Distillers, a rok później produkcja została wznowiona. To właśnie Inver House Distillers zaczął promować whisky single malt i w 1994 roku przyczynił się do zmiany nazwy Knockdhu na anCnoc z uwagi na zbyt częste mylenie jej z Knockando. Ponad to zmienił system ogrzewania alembików na ogrzewanie gazowe.





Dodaj komentarz


+ 7 = dwanaście