Lagavulin

Destylarnia Lagavulin

czwartek, Czerwiec 20th, 2013 | Autor:

Destylarnia Lagavulin (czyt. „laga’wulin” czyli „Młyn w Dolinie”) została założona w 1816 roku przez Johna Johnstona nad zatoka Lagavulin, która pilnują ruiny zamku Dunyvaig – była siedziba władców. Historia produkcji whisky na terenie dzisiejszego zakładu zaczyna się jednak znacznie wcześniej. W 1742 roku funkcjonowało tu ok. 10 nielegalnych destylarni, zanim zabrali się za nie poborcy podatkowi i właściciele ziemscy. W 1837 roku Lagavulin stał się własnością rodziny Grahamów (ojciec i syn) oraz James Logan Mackie. Wprowadzili wiele udoskonaleń do procesu produkcji whisky dbając o zachowanie jego niezwykłego charakteru. W 1889 roku głównym udziałowcem spółki, do której należała Lagavulin został Peter Mackie, zwany również „Niespokojnym Piotrem” z uwagi na jego pomysłowość i energiczność w dążeniu do celu. To właśnie on stworzył znaną na cały świecie mieszankę – White Horse oraz jako pierwszy zapewnił regularne połączenie Islay ze stałym lądem (za pomocą małego parowca SS Pibroch). Ciekawostka jest fakt iż w latach 1847 – 1907 Peter Mackie był przedstawicielem handlowym sąsiedniej destylarni – Laphroaig. Jej styl tak przypadł Peterowi do gustu, że postanowił zrobić replikę Laphroaig o nazwie Malt Mill. Niestety bezskutecznie, a pozostałości po tym przedsięwzięciu zostały zaadaptowane na potrzeby Lagavulin. Po śmierci Petera Mackie, w 1924 roku, firmę Mackie & Co. przekształcono na White Horse Distillers Ltd. Przez kolejne lata Lagavulin przechodził liczne zmiany między innymi stała się częścią koncernu United Distillers który w 1996 roku przeprowadził gruntowna renowacje i modernizacje destylarni. Na zakończenie warto też wspomnieć że Lagavulin w odróżnieniu od „sąsiadów” do produkcji whisky używa dębowych beczek po sherry, które wręcz w magiczny sposób przełamują torfowość i morskość typowe dla Islay…






Dodaj komentarz


4 − = dwa