Laphroaig

Destylarnia Laphroaig

czwartek, Czerwiec 20th, 2013 | Autor:

Destylarnia Laphroaig (czyt. „la’froig”) została założona w 1815 roku przez braci Alexandra i Donalda Johnstonów w pobliżu Port Ellen na wyspie Islay. Początkowo bracia zajęli się hodowlą bydła jednak z uwagi na nadwyżkę jęczmienia (element paszy) postanowili, że będą produkować whisky. W 1836 roku Donald zaproponował bratu, że wykupi od niego udziały w firmie za ok 350 funtów, Alexander przystał na propozycje brata i zaraz potem wyemigrował do Australii. Niestety szczęście Donalda nie trwało zbyt długo ponieważ w 1847 utonął w kadzi z zacierem… Jedynym spadkobiercą Donalda został jego syn – Dugald. Był on jednak zbyt młody żeby przejąć destylarnie tak więc do 1857 roku zakładem zarządzał jego wuj – Jan Johnston oraz miejscowy rolnik Peter McIntyre. Kiedy Dugald dorósł przejął Laphroaig i podjął współpracę ze swoim kuzynem – Aleksandrem Johnstonem, z którym prowadził destylarnie aż do śmierci. Od 1928 roku kolejnym właścicielem Laphroaig został inny członek rodziny Johnsonów – Ian Hunter, dzięki któremu whisky z tej gorzelni zyskała światowe uznanie. Hunter zmarł w 1954r. i tym samym zakończyła się historia rodziny Johnsonów. Gorzelnię przejęła po nim Bessie Williamson, kobieta z dyplomem chemika, która początkowo pracowała w Laphroaig jako sekretarka, ale szybko awansowała i nauczyła się zasad produkcji whisky. W 1967 roku sprzedała zakład spółce Seager Evans, która nabyła go przy udziale wcześniejszego współwłaściciela firmy Long John Distillers Ltd. Nowy właściciel podjął prace remontowe i rozbudowę zakładu, dzięki czemu w ciągu pięciu lat podwojono liczbę alembików. W 1989 roku Laphroaig stał się częścią Allied Distillers czyli konkurenta United Distiller do którego należy „sąsiad” Lagavulin. W 2005 roku właścicielem gorzelni została firma Beam Global Spirits & Wine, która jest częścią Fortune Brands – czwarta największa firma alkoholowa na świecie.
Laphroaig jest jedną z najbardziej charakterystycznych i rozpoznawalnych whisky. Posiada nuty torfu, jodu, wodorostów czy soli morskiej przez co jest dosyć zobowiązującą whisky, raczej nie dla nowicjuszy. Jednak zdarzają się wyjątki, przecież o gustach się nie dyskutuje :) Ciekawostka jest fakt iż w 1907 roku były właściciel Lagavulin – Peter Mackie postanowił zbudować replikę Laphroaig zwaną Malt Mill. Do tego celu użył tej samej wody, tych samych alembików, a nawet tego samego destylatora. Mimo szczerych chęci i determinacji nie udało mu się skopiować charakterystycznego stylu whisky. Dlaczego? bo Laphroaig to coś więcej niż tylko destylarnia…




Dodaj komentarz


8 + trzy =