Springbank

Destylarnia Springbank

wtorek, Czerwiec 18th, 2013 | Autor:

Destylarnia Springbank została założona w 1828 roku przez rodzinę Mitchell do której należy do dnia dzisiejszego! Jest też jedną z dwóch destylarni (obok Bruichladdich z Islay), w których cały proces produkcji whisky od słodowania po butelkowanie przeprowadza się na miejscu. Rodzina Mitchellów przeprowadziła się z Lowlands na półwysep Kintyre w połowie XVII wieku. Początkowo zajmowali się uprawą ziemi, potem produkcja słodu, aż wreszcie niejaki Archibald Mitchell zajął się nielegalną destylacją whisky. Pałeczkę po nim przejęli jego potomkowie, którzy w 1825 roku założyli destylarnie o nazwie Rieclachan. Trzy lata później oficjalną działalność rozpoczęła destylarnia Springbank, ulokowana w miejscu, w którym niegdyś Archibald Mitchell prowadził swój nielegalny biznes.
W 1934 roku zamknięto zakład Rieclachan i od tej w Campbeltown działały już tylko dwa zakłady – Springbank i Glen Scotia. Warto przy tym wspomnieć że niegdyś region Campbeltown obfitował w destylarnie whisky (było ich ponad 30), które słynęły z wysokiej jakości swoich maltów. Niestety w późniejszym okresie spora ich część spoczęła na laurach tracąc` na jakości a co za tym idzie tracąc klientów.
Podstawowym filarem każdej destylarni są alembiki. Springbank posiada ich tylko trzy – bezpośrednio ogrzewany alembik pierwszej destylacji i dwa alembiki drugiej destylacji, z których jeden ma wężownicę produkującą trzy różne destylaty… W efekcie oprócz whisky spod brandu Spingbank powstają tutaj też: Longrow – mocno torfowa, dwukrotnie destylowana whisky oraz Hazelburn – nietorfowa, potrójnie destylowana whisky zbliżona swoim stylem bardziej do Lowlands. Ciekawostką jest fakt iż sam Spring bank jest destylowany dwa i pół raza, czyli podczas procesu produkcji niektóre partie destylatu były destylowane trzy- a niektóre dwukrotnie. Coś czuje że Springbank nigdy nie przestanie nas zadziwiać… : )




Dodaj komentarz


− sześć = 2