Talisker

Destylarnia Talisker

poniedziałek, Czerwiec 24th, 2013 | Autor:

Destylarnia Talisker została założona w 1830 roku przez dwóch braci Hugha (zwanego „wielkim”) i Kennetha Mac Askillów nad zatoką Loch Harport w wiosce Carbost na wyspie Skye. Bracia przybyli na Skye z wyspy Eigg chcąc wydzierżawić od klanu Macleod posiadłości na której stał Talisker House. Gdy im się to udało przekształcili ją w legalną destylarnie whisky. Niestety interes nie przyniósł im oczekiwanych zysków, przez co w 1847 roku posiadłość przeszła na własność banku. W ten sposób przez lata Talisker zmieniał właścicieli, którzy bankrutowali, dopuszczali się przestępstw podatkowych czy jak np. John Anderson (agent gorzelniczy z Glasgow) trafiali do więzienia za niewywiązanie się z umowy.
Przełomem okazało się odstąpienie w 1892 roku udziałów w destylarni jednego z ówczesnych współwłaścicieli Taliskera – Rodericka Kempa. Był to czas gruntownych modernizacji destylarni. Wybudowano między innymi pierwsza przystań dla swobodnego transportu whisky i jęczmienia (do tej pory destylarnia była uzależniona od pory dnia czy odpływu) bezpośrednią linię kolejki oraz budynki mieszkalne dla pracowników. Niestety w latach 1941 – 1945 destylarnia została zamknięta ze względu na rządowe restrykcje w dostawach jęczmienia spowodowane wojną. Kolejny taki zastój miał miejsce w 1960 roku, kiedy to pożar strawił większość budynków destylarni włącznie ze znajdującym się w nich sprzętem (w tym z miedzianymi alembikami). Na szczęście Taliskera odbudowano, a w celu zachowania jego unikatowego smaku, starannie odtworzono zniszczone przez pożar alembiki. Dzięki czemu już po dwóch latach destylarnia została na nowo otwarta. W 1972 roku w Talisker tak jak i wiele innych destylarni zrezygnował z samodzielnego słodowania jęczmienia i do dzisiaj kupuje on gotowy słód z wyspecjalizowanych słodowni. Ciekawostką jest fakt iż w XIX wieku pracownicy destylarni otrzymywali zapłatę w postaci specjalnie tłoczonych monet, z których każda odpowiadała jednemu dniu pracy w zakładzie. Później monety te były wymieniane na „normalne pieniądze”. Obecnie zachowane egzemplarze tych monet można podziwiać w Distillery Visitor Centre otwartym w 1988 roku na terenie destylarni. Ponad to w odróżnieniu od większości whisky, Talisker rozcieńczana jest do 45,8% alkoholu, a nie powszechnie przyjętych 40%.
Dzisiaj destylarnia należy do koncernu Diageo, a swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim 10-letniej single malt o silnych akcentach torfu, soli morskiej oraz wodorostów. Jest też podstawowym składnikiem blendów Johnniego Walkera (zwłaszcza w piętnastoletniej Johnny Walker Green Label) oraz White Horsa.




Dodaj komentarz


+ jeden = 10