Macallan

Destylarnia The Macallan

poniedziałek, Lipiec 1st, 2013 | Autor:

Destylarnia The Macallan powstała w 1824 r. (tzn. została oficjalnie zarejestrowana, gdyż wcześniej istniała tam nielegalna wytwórnia) w miejscowości Craigellachie w regionie Speyside. Rok po liberalizacji przepisów podatkowych dotyczących produkcji whisky. Głównym założycielem The Macallan był Alexander Reid jednak przez lata destylarnia przechodziła z rąk do rąk zachowując jedynie siedzibę (dworek Easter Elchies), której rysunek znajdziecie na etykietach i opakowaniach whisky The Macallan. W 1892 właścicielem destylarni stał się Roderick Kemp (ówczesny współwłaściciel destylarni Talisker na wyspie Skye). Rodzina Kempów opiekowała się Macallanem aż do 1968, a jej potomkowie do dzisiaj są posiadaczami udziałów choć większość należy do koncernu Highland Distillers.

Zanim zatryumfowały single malty większość destylarni, w tym także The Macallan produkowały destylaty będące składnikiem blendów. Między innymi Chivas Regal, który z czasem zmienił proporcje składników wykluczając Macallana i spychając go w problemy finansowe. Właśnie wtedy Macallan postanowił, że zacznie promować swoje produkty wypuszczając whisky typu single malt. Zaowocowało to znacznym rozwojem – zwiększeniem ilości alembików czy wybudowaniem nowego magazynu mieszczącego ponad 60 tys beczek przeznaczonych do leżakowania.

Główną cechą The Macallan jest fakt, iż wykorzystuje ona beczki po sherry. W tym celu zamawiana określoną ilość sherry z Jerez w Hiszpanii, gdzie nad całym procesem powstawania beczek i sherry czuwają specjaliści z Speyside. Po około 2-4 latach leżakowania pełne beczki są opróżniane, sherry sprzedawana, a puste beczki trafiają do Macallana, gdzie zostają napełnione destylatem. Z początkiem 2004 destylarnia przedstawiła nowy produkt, serię the Fine Oak, czyli whisky dojrzewającej w dębowych beczkach po burbonie wykonany z dębu amerykański. Za unikalność destylarni opowiada również jęczmień Golden Promis który wykorzystuje do produkcji swoich whisky. To stosunkowo stara i mało opłacalna odmiana jednak Macallan twardo trzyma się tradycji przez co sam skupuje 90% upraw tego zboża.

W 2007 r. dom aukcyjny Christie’s wystawił na sprzedaż ostatnią butelkę Macallan 1926 którą sprzedał za 54 tys. dolarów pewnemu nowojorczykowi. Przez co whisky dołączyła do grona najdroższych whisky na świecie.






Dodaj komentarz


− sześć = 2