Tomatin

Destylarnia Tomatin

poniedziałek, Czerwiec 17th, 2013 | Autor:

Destylarnia Tomatin (czyt. „Tomatin” – Tom-Ah-Tin czyli „krzaczaste wzgórze”) powstała w 1897 roku w miejscu oddalonym o około 26 km od Inverness skąd pochodzili jej założyciele. Tomatin powstał w okresie sporego popytu na whisky przez co prężnie się rozwijał, aż do II wojny światowej kiedy nadszedł kryzys. Po wojnie wspomniany wcześniej „prężny rozwój” nabrał całkowicie nowe znaczenie. Otóż w 1956 roku podwojono liczbę alembików do czterech, a dwa lata później było ich już sześć. W 1961 ich liczba wzrosła do dziewięciu, a po trzynastu latach do czternastu. Kiedy część destylarni odczuwała skutki kryzysu na początku lat osiemdziesiątych, Tomatin zwiększył liczbę alembików do dwudziestu trzech! stając się największą destylarnią whisky w Szkocji i jedną z największych na świecie. Wtedy kupiła ją firma Takara Shuzo – japoński producent blendów. Obecnie w destylarni pracuje sześć par alembików, a produkcja która niegdyś sięgała 12 milionów litrów rocznie dzisiaj wynosi ok 2 milionów litrów. Ów wynik jest spowodowany między innymi produkcją własnej, jakościowej whisky single malt a nie destylatu do blendów. Warto też wspomnieć o wysokiej jakości wodzie, którą Tomatin wykorzystuje do produkcji swoich whisky. Pochodzi ona z Alt-na-Frith płynącej z Monadkliath do rzeki Findhorn przepływając przez torfowiska i wzbogacając ją o tą właśnie nutę.




Dodaj komentarz


− 5 = trzy