Destylarnia Yamazaki - Suntory

Destylarnia Yamazaki – Suntory

poniedziałek, Lipiec 8th, 2013 | Autor:

Destylarnia Yamazaki (czyt. jama’zaki) została założona w 1923 roku przez Torii-sana w pobliżu starej drogi łączącej Kioto z portem w Osace. Była to pierwsza na świecie destylarnia wybudowana w szkockim stylu, jednak znajdującą się poza jej granicami. Shinjiro Torii zaczął swoją przygodę z branżą alkoholowa już w wieku 21 lat zakładając firmę Kotobukiya. Po pewnych doświadczeniach z dystrybucją wina wpadł na pomysł, aby wyprodukować pierwsza na świecie Japońską whisky. Pomógł mu w tym Masataka Taketsuru, który po ponad dwuletnim pobycie w Szkocji wrócił do Japonii. Odbył on praktykę między innymi w Hazelbur czy Longmor. Początkowo Taketsuru planował wykorzystać zdobytą wiedzę przy budowania własnej gorzelni, jednak zła sytuacja gospodarcza w kraju jak i bankructwo firmy, która go wcześnie sponsorowała sprawiły, że podjął on współprace z Shinjiro Torii. Taketsuru zaproponował budowę gorzelni na wyspie Hokkaido, której teren i klimat przypominały warunki panujące w Szkocji. Torii, jednak widział większy potencjał w tworzeniu gorzelni w Yamazaki, położonym między głównymi rynkami Kioto i Osaka, bliżej do wielkich centrów gospodarczych i ludności regionu Kansai. Uważał również iż usytuowanie gorzelni u zbiegu trzech rzek (Katsura, Kizu i Uji) będzie najlepszym miejscem do leżakowania beczek I tak w 1923 ruszyła produkcja pierwsze Japońskiej whisky, która w w 1929 roku trafiła na rynek pon nazwą „Suntory Shirofuda” (w późniejszym czasie zwana Suntory White Label). Jednak „usuke”, jak nazywali ją Japończycy, rozczarowała zarówno jej twórcę, jak i lokalnych konsumentów. Dopiero osiem lat po nieudanym debiucie, w roku 1937, w sklepach pojawiła się kolejna whisky Suntory – Kakubin (Square Bottle). Trunek ten, oferowany w charakterystycznej, kwadratowej butelce, znalazł uznanie Shinjiro Torii. Była to pierwsza autentyczna japońska „Scotch” whisky. Jednak problem z przekonaniem do niego rodaków pozostał. W 1961 roku prezesem firmy Kotobukiya zostaje Keizo Saji, drugi syn Shinjiro Torii. Saji został adoptowany przez krewnych matki co w Japonii było powszechną praktyką. Stąd więc u niego zupełnie inne nazwisko, nie dziedziczone po swoim ojcu Torii. W 1963 roku Keizo Saji przemianowuje nazwę firmy Kotobukiya na Suntory na cześć wschodzącego słońca i nazwiska fundatora („sun” – słońce, z którego słynie Japonia i „tory” – transkrypcja imienia jej założyciela). By rozpowszechnić styl picia whisky, zwłaszcza wśród młodego pokolenia, właściciel firmy otworzył niewielką sieć barów – Torii Whisky Bars, w których serwowano jego produkty. W 1973 i 1981 roku firma Suntory wybudowała kolejne dwie destylarnie w Hakushu, w których – oprócz whisky typu single malt – powstają też blended whisky. W 1971 roku Yamazaki zaprzestało suszenia słodu w jednym ze swoich budynków, a w 1989 roku przechodzi gruntowną modernizację. Obecnie Yamazaki to najbardziej znana i ceniona Japońska whisky na świecie.




Dodaj komentarz


cztery × 6 =