Dalwhinnie

Destylarnia Dalwhinnie

poniedziałek, Czerwiec 17th, 2013 | Autor:

Destylarnia Dalwhinnie (czyt. „dal’uini” czyli „miejsce spotkań”) została założona w 1897 roku przez dwóch wspólników pochodzących z pobliskiego miasteczka Kingussie. Dalwhinnie mieści się na wysoko położonym płaskowyżu między szczytami pasm Cairngorm i Monadhliath. Jest jedną z najwyżej położonych destylarni w Szkocji, bo ponad 327 metrów nad poziomem morza. Niestety nie wiemy dokładnie, czy jeszcze przed zarejestrowaniem destylarnia prowadziła nielegalną produkcjię. Wiemy jednak że stoi niemal dokładnie w miejscu przecięcia historycznych szlaków z zachodu na wschód Highlands i z północy na południe Szkocji. Przez co często dochodziło tu do spotkań: armii, przemytników whisky, czy na przykład pasterzy owiec…
W 1905 roku Dalwhinnie została wykupiona przez amerykańską spółkę – Cook & Bernheimer. Wkrótce potem w stanach ogłoszono prohibicję, a destylarnia stała się własnością grupy DCL. Przedsięwzięciu przewodniczył James Buchannan, który stworzył jeden z najpopularniejszych blendów – Black & White w którego skład wchodził destylat Dalwhinnie. W 1934 wybuch pożar, który strawił część budynków, przez co destylarnia została zamknięta na 4 lata. Ciąg nieszczęść nie miał końca, gdyż zaraz potem nadeszła wojna i problem z zaopatrzeniem w jęczmień. Do roku 1988 destylat z Dalwhinnie wykorzystywany był niemal tylko i wyłącznie do produkcji blendów, głównie Black & White. W 1988, United Distillers stworzył gamę Classic Malts of Scotland, do której włączono Dalwhinnie jako przedstawicielkę Highlands.
Dalwhinnie słynie z swojej miodowej nuty którą zawdzięcza między innymi wykorzystaniu zabytkowej już wężownicy zamiast kondesatora…




Dodaj komentarz


3 × = dwadzieścia siedem