jęczmień

Jęczmień – zboże bez którego nie istniałoby whisky!

środa, Lipiec 17th, 2013 | Autor:

Aby whisky słodowa mogła w ogóle nazywać się whisky musi powstać z 3 kluczowych elementów: jęczmień, woda i drożdże. Pierwszy i najważniejszy element jakim jest jęczmień (odmiana zboża z rodziny wiechlinowatych) to podstawa każdej whisky typu single malt czy blended. Jeszcze pół wieku temu istniały tylko dwie odmiany jęczmienia – Spratt Archer oraz Plumge Archer. Niedługo potem powstało kilka kolejnych odmian takich jak: Proctor, Pioneer, Maris Otter czy Golden Promise, która do dzisiaj jest używana na przykład w destylarni Macallan. Mniej więcej od lat 90 do dnia dzisiejszego najczęściej uprawianym gatunkami jęczmienia oprócz Golden Promise (z uwagi na wysoką wydajność i łatwość w uprawie) są Chariot, Opic czy Decanter. Niestety obecnie większość destylarni nie zajmuje się ich uprawą tylko kupuje gotowy… z różnych części Szkocji. Z drugiej strony ma to też swoje plusy ponieważ nad jakością jęczmienia czuwają ludzie dla których jest on całym światem, a destylarnie są w stanie wyprodukować więcej naszego ulubionego trunku. Zanim jednak ów jęczmień trafi do destylarni jest oceniamy między innymi pod względem zawartości skrobi, która podczas produkcji przekształcana jest w cukier, a następnie w alkohol; jak najmniejszą zawartość biała czy azotu oraz pod względem jak największej zdolności do kiełkowania – istotnej przy procesie słodowania. Obecnie coraz częściej można spotkać się z jęczmieniem typu GMO czyli genetycznie modyfikowanym, którego kluczowe parametry takie jak zawartość skrobi są sztucznie regulowane… Miejmy tylko nadzieje, że za 30 lat nie spotkam się z plastikową beczką i zanurzoną w niej saszetką z porąbaną na wiór beczką…




Dodaj komentarz


8 × = szesnaście