lodyzwhisky

Lody z whisky – pyszny deser w upalne dni

niedziela, Lipiec 7th, 2013 | Autor:

Jak często zdarza się, że płeć piękna krzywi się na widok naszej ulubionej butelki whisky… „Jak ty to możesz pić?” Może warto ją podać w taki sposób, aby powoli ją do niej przekonywać. Kto wie może za jakiś czas wrócisz do domu i zobaczysz w swoim barku 2 nowe butelki whisky : )

Składniki:
- 10 dkg jasnego miodu
- 1/2 l słodkiej śmietany kremówki
- 4 żółtka
- 75 ml whisky – byle nie jakiś 30 letni single malt xD
- orzechy bądź czekolada deserowa do dekoracji

Przygotowanie:
Żółtka ubić z miodem na puszysty kogel-mogel. Mikserem ustawionym na niskie lub średnie obroty ubić śmietanę na puszysty krem. Wymieszać pianę z koglem-moglem, a potem powoli wlewać whisky. Ubijać wszystko razem jeszcze ok 30 sek. Przełożyć do pojemnika i zamrozić. Aby lody wyszły puszyste, miksowanie należy przerwać w chwili gdy piana przestanie powiększać swoją objętość.




Dodaj komentarz


cztery + 9 =