marynata z whisky

Marynata z Whisky – upiecz mięso inaczej!

sobota, Styczeń 25th, 2014 | Autor:

Tym razem coś dla zwolenników dobrej kuchni – intensywna marynata do pieczonego mięsa. Wytrawna i stosunkowo ostra w smaku. Idealnie pasuje do wieprzowiny, jagnięciny, wołowiny lub drobiu.

Przepis pochodzi z książki Jamie Purviance pt. “Wielka księga grillowania według Webera”



Składniki:(250 ml)
125 ml whisky
4 łyżki ketchupu
2 łyżki oliwy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu z białego wina
2 łyżeczki posiekanego/przeciśniętego czosnku
1/2 łyżeczki ostrego sosu chilli (u mnie Tabasco)
1/2 łyżeczki pieprzu



Wykonanie:
Odmierzone ilości składników dokładnie wymieszać.
Mięso zalać przygotowanym sosem i marynować 1-12 godzin.

 

źródło: www.lepszysmak.wordpress.com




Dodaj komentarz


siedem + 1 =