whisky-i-cygaro

Whisky i cygaro – wróg czy przyjaciel?

środa, Lipiec 17th, 2013 | Autor:

Panuje przekonanie, że do cygara najlepiej pasuje koniak, a w przypadku cygar Kubańskich rum. Oczywiście to utarty stereotyp ponieważ rolę wspomagacza dobrego smaku z powodzeniem może również pełnić whisky. Ów połączenie ma przede wszystkim zaplecze historyczne. Kiedy to na początku 1800 roku Hiszpanie i Brytyjczycy toczyli walki z Francją. Jak wiadomo Hiszpanie zarazili Brytyjczyków miłością do cygar, a Ci z kolei otworzyli przed nimi magiczny świat Szkockiej whisky. Obecnie istnieje nawet podział wiodących marek i rodzajów cygar do poszczególnych regionów Szkocji. Ciekawostką jest też fakt, iż w połowie 2009 roku jedna z wiodących destylarni w Highlands – Dalmore wypuściła specjalna edycje whisky o nazwie „The Dalmore Cigar Malt Reserve” dedykowaną właśnie do cygar. Na szczęście nie musimy się ograniczać tylko i wyłącznie do tej pozycji ponieważ dozwolony jest praktycznie każdy rodzaj whisky byle tylko nie dominowała nad cygarem, a jedynie stała się jego dopełnieniem umilającym nam czas podczas palenia. Ci którzy mieli już styczność z cygarem wiedza, że rozkoszowanie się jego smakiem i aromatem może trwać nawet 2 godziny. Przez ten czas zaleca się maksymalnie 2-3 szklanki naszego ulubionego trunku, aby nie zachwiać harmonią panującą między cygarem a whisky. Podsumowując jest to idealne połączenie w każdej sytuacji towarzyskiej, połączenie które pozwoli nam na pełne zrelaksowanie po ciężkim dniu w pracy… . Jednak jeżeli zamierzasz zgłębiać się w skrajnie skryte nuty bądź wręcz studiować cygaro czy whisky to zalecamy na chwile rozdzielić te dwie przyjemności…




Dodaj komentarz


× jeden = 8